Fotbollsmästerskap

Fotboll är en sport där det alltid finns matcher att följa. Näst intill året runt pågår sportens säsong och tack vare att svenska ligorna har sin säsong över sommaren så är europeisk fotboll någonting som aldrig tar slut. Sommaren är även en period då många stora mästerskap inom sporten äger rum. Här möts nationers landslag för att göra upp om några utav de tyngsta titlarna.

Fotbolls VM är en turnering som anordnas en gång vart fjärde år och anses utav många vara det största idrottsevenemanget som arrangeras. Här sker den ultimata kampen om världstiteln och att bara få delta i turneringen kan ses som en ära. Vägen hit kan vara väldigt krokig, då samtliga lag förutom värdnationen måste kvala in. Sammanlagt är det 32 lag som får vara med och spela och förutom ära står det stora vinstpengar på spel.

Året innan det är dags för VM så spelas en lite mindre turnering i den utvalda VM-nationen. Denna går under namnet Confederations Cup och gästas utav de lag som tagits ut som de absolut bästa ifrån alla världsdelar. Till exempel skickar Europa hit det lag som tagit hem det europeiska mästerskapet. Dessutom deltar värdnationen själv, samt det lag som är regerande världsmästare. Sammanlagt finns det plats för åtta nationer att vara med trots det så spelas turneringen med ett inledande gruppspel. Härifrån går sedan de fyra bästa lagen till semifinal, varifrån segrarna avancerar till den stora finalen. Man brukar kalla Confederations Cup för  lilla VM eller för-VM och trots att det är så pass bra lag som deltar så har turneringen hamnat lite i skymundan. Här i Sverige brukar matcherna sändas i tv, men samtidigt är inte bevakningen i närheten utav den som gäller för VM.

En annan turnering som även den hålls vart fjärde år är det europeiska mästerskapet i fotboll. Här är det precis som man kan höra på namnet Europas landslag som gör upp om såväl vem som får delta i stundande Confederations Cup, men även vem som tar hem den europeiska titeln. Sammanlagt är det 24 lag som är med och tävlar i turneringen, som föreläggs utav ett kval. Såväl kvalet som själva turneringen består utav gruppspel, varifrån de bästa lagen avancerar. Inför nästa EM kommer dock kvalet byta skepnad, då man iför den nya turneringen nations League varifrån lag också har en chans att kvala.