Skor för hästar och ryttare

I hästsportens värld behöver såväl häst som ryttare och stallpersonal bära lämpliga skor för aktiviteten. För stallpersonal är det av stor vikt att ha säkerhetsklassade skor som inkluderar skor med stålhätta för att få en säker arbetsmiljö. I ett stall finns det stor risk att tappa tunga föremål på fötterna men risken är också att en häst på flera hundra kilo trampar en på tårna. Då är det bra med en stålhätta på tårna som minimerar skadorna och som kan stå emot hårt tryck.

Ryttare däremot behöver ha skor eller stövlar som har en liten klack. Detta ingår också i säkerhetsföreskrifterna i de olika grenarna för att undvika risker av skador. Om det inte finns klack på skorna eller stövlarna så finns risken att man fastnar med foten i stigbygeln vid ett eventuellt fall från hästen. Om man sitter fast med foten i stigbygeln när man har fallit av blir man hängandes och släpandes efter hästen som kan springa iväg i full galopp av rädsla. Det finns ridskor i flera olika typer av material även om läderskor och läderstövlar är de absolut mest populära.

Även hästen behöver ha välanpassade skor som också ska bytas var 6:e – 8:e vecka. Även hästens skor finns i olika material och former. Ofta anpassar hovslagaren hästen skor utifrån hästens användningsområde, eventuell sjukdomsbild och skada samt hästens ben- och hovställning. Det finns så väl aluminiumskor och järnskor. Skorna finns i olika former och det finns också olika slags inlägg att lägga in mellan hästens hov och sko. Det kan handla om inlägg som ska justera hästens benställning eller om speciella sulor för hästen på vintern som ska förebygga att det packas snö på hästens hov. Det finns också speciella sommarskor och vinterskor. Vinterskorna är designade för att man ska kunna skruva i broddar på hästens hov för att undvika att hästen halkar när det är halt.

Skor i andra sporter

Det är inte bara i fotbollens värld eller hästsportens värld som det är viktigt med ordentliga och anpassade skor. Om man utför en kampsport som MMA eller boxning ska skorna helst inte väga för mycket, samt ha utbuktande detaljer eller sömmar som kan skada motståndaren. Det gäller också att sulan inte är för glatt, utan kan hålla ett bra fäste mot mattan som finns i ringen. Ska man i sin tur spela curling vill man ha en sko med bra glid så att man enkelt kan ta sig fram på isen och inte tappa farten när man sopar.